www.iiiWe.com » ترس‌ و امیدهای خانه‌دار شدن

 صفحه شخصی روح ا... آذین   
 
نام و نام خانوادگی: روح ا... آذین
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد معماری - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  دانشجوی دکتری حقوق خصوصی/رئیس هیئت مدیره /طراح،مشاور و مجری پروژه های معماری و مدیریت پروژه/پایه دو طراحی و نظارت
تاریخ عضویت:  1389/01/25
 روزنوشت ها    
 

 ترس‌ و امیدهای خانه‌دار شدن بخش عمومی

7

مسکن مهر از جمله پروژه‌هایی است که دولت برای حل مشکل مسکن در کشور به اجرا گذاشته و اعتبارات کلانی به صورت دستوری و بر خلاف میل بانک‌ها به آن ختصاص داده شده است.

گویا این طرح به دلیل آنکه وزارت راه و شهرسازی را از حوزه ساخت مسکن به حوزه سیاست‌گذاری کشانده، موفق شده است؛ البته از آن جهت که دولت دیگر مستقیم به ساخت مسکن اقدام نمی‌کند و این یعنی تا اندازه‌ای خروج دولت از عاملیت در اقتصاد؛ تصور کنید زمانی را که دولت مانند یک پیمانکار عمرانی یا بساز و بفروش به ساخت خانه و فروش آن به مردم اقدام می‌کرد.

بررسی تعداد و نحوه ساخت مسکن مهر، نشان می‌دهد، گویا در سال‌هایی که موضوع مسکن به یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های افراد و خانوده‌ها در کشور تبدیل شده است، با این راهکار، دست‌کم بنا بر آمار‌های دولتی، یکی از اصلی‌ترین مشکلات مردم در حال از بین رفتن باشد.

البته این درس عبرتی برای دولت در دیگر زمینه‌هاست، زیرا اقدام دولت در مسکن مهر، دقیقا دست کشیدن از عاملیت و واگذاری به مردم ـ البته با حمایت اولیه ـ بود؛ بنابراین، کافی است دولت در بسیاری از زمینه‌های اقتصادی، پایش را از کفش بخش خصوصی درآورده و تنها از آنان حمایت کند.

خانه‌هایی که مالیات نمی‌دهند

البته دولت نیز مشوق‌های بسیاری برای روی آوردن مردم به این گونه سبک ساخت مسکن به کار برده است، تا جایی که بسیاری از کسانی که به دنبال مشارکت در مسکن مهر نبوده و تنها قصد ساخت زمین خود به شکل مسکونی را داشتند، برای بهره‌مندی از این مشوق‌ها در قالب مسکن مهر درآمدند.

یکی دیگر از تسهیلاتی که دولت برای مسکن مهری‌ها در نظر گرفته، خرید و فروش این نوع آپارتمان‌ها در بنگاه‌های معاملات ملکی است.

دولت با نام‌نویسی متقاضیان مسکن مهر شهر پرند توسط بنگاه‌های املاک موافقت کرد.

احمد محمدحسنی، رئیس اتحادیه املاک رباط‌کریم گفت:‌ وزیر راه و شهرسازی، موافقت خود را با واگذاری نام‌نویسی متقاضیان مسکن مهر شهر پرند اعلام کرده تا از این پس به جای اینکه متقاضیان به شرکت عمران شهرهای جدید بروند، بتوانند به راحتی به بنگاه‌های مسکن رفته و پس از ‌نام‌نویسی و احراز شرایط چهارگانه، مبلغ 40 هزار تومان را پس از تأیید نهایی به بنگاه املاک پرداخت کنند.

همچنین یکی دیگر از تسهیلاتی که دولت برای مسکن مهری‌ها در نظر گرفته، معافیت قراردادهای مسکن مهر از پرداخت مالیات است.

با تصویب کارگروه مسکن، قراردادهای مسکن مهر از پرداخت مالیات بر نقل و انتقال قطعی املاک، مالیات بر درآمد و مالیات علی الحساب معاف شدند.

بر پایه مصوبه هیأت دولت، قراردادهای بسته شده طرح مسکن مهر ملکی و بافت فرسوده تا تاریخ 27/11/1390 (ده سال پس از اصلاحیه قانون مالیات مستقیم) مشمول موضوع ماده (69) قانون مالیات‌های مستقیم بوده و از پرداخت مالیات موضوع ماده (59) قانون یاد شده معاف است.

همچنین قراردادهای فوق از مالیات بر ارزش افزوده به استثنای مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بابت نهاده‌های ساخت (مواد، مصالح و ...) معاف هستند؛ این مصوبه از سوی محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس‌جمهور برای اجرا ابلاغ شد.

مشکلات مسکن مهر همچنان تکذیب می‌شوند

اما در گذشته، اخباری مبنی بر نبود انشعاب‌های آب و فاضلاب و گاز و چنین امکاناتی برای مسکن مهر بود که مسئولین وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی، این موضوع را تکذیب و اعلام کرده بودند، در برخی پروژها، چنین مشکلاتی بوده که تنها به دلیل هماهنگ نبودن دو وزارتخانه با هم بوده و دلیل دیگری نداشته است.

این در حالی است که چندی پیش، رسانه‌ها از ساخت تانکرهای آب چند هزار لیتری برای تأمین آب شرب یکی از پروژه‌های مسکن مهر تهران خبر دادند.

یادآوری می‌شود، از آنجا که در سال 1364 بیشترین آمار متولدین در کشور وجود داشته و در دهه ،60 رکوددار رشد موالید بوده، در سال‌های اخیر، مشکل مسکن جوانان به اصلی‌ترین دغدغه آنها و بزرگترین مشکل پیش روی دولت تبدیل شده است.

دوشنبه 21 آذر 1390 ساعت 12:03  
 نظرات    
 
روح ا... آذین 15:00 سه شنبه 22 آذر 1390
0
 روح ا... آذین
انبوه سازان رتبه 5؛ معضلی جدی در مسکن مهر

جوانی که تازه فارغ التحصیل شده و با 40 و یا 50 هزار تومان، شرکتی به ثبت رسانده است، برای گرفتن پروژه و سیاه کردن رزومة خود، وارد کار می شود و در نهایت به دلیل بی تجربگی و عدم نظارت سازمان های مرتبط، کار را نیمه کاره رها می کند.

طرح مسکن مهر از جمله طرح های بسیار بزرگ دولت نهم بود که در ابتدای کار توانست توجه عده زیادی را به خود جلب کند و ظرف مدت کمی، حدود 4 میلیون متقاضی را از بازار تقاضای مسکن خارج کرد و آن ها را به امید خانه دار شدن به سمت مسکن مهر سوق داد.

اما با این وجود، تا به امروز حدود 100 هزار نفر از متقاضیان صاحب خانه شده اند، این در حالی است که در ابتدا قرار بود سالانه حدود یک میلیون نفر از این طریق صاحب مسکن شوند طولانی شدن این روند و دلسردی متقاضیان این طرح، موجب می شود که در آینده، سیل عظیمی از افراد دوباره وارد بازار مسکن شده و این حجم عظیم تقاضا، شوک دیگری به بازار مسکن وارد خواهد کرد.

علاوه بر این ، مشکلات عدیدة دیگری نیز در مسیر اجرایی شدن این طرح وجود دارد، که بسیار نگران کننده است. یکی از این موارد، ورود انبوه سازان مبتدی و کم تجربه در بحث کلان مسکن مهر است. برای مثال، جوانی که تازه فارغ التحصیل شده و با 40 و یا 50 هزار تومان، شرکتی به ثبت رسانده است، برای گرفتن پروژه و سیاه کردن رزومة خود، وارد کار می شود و در نهایت به دلیل بی تجربگی و عدم نظارت سازمان های مرتبط، کار را نیمه کاره رها می کند.

در اینجا، این سوال مطرح است که، وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی اصلی در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، چگونه تن به این نظارت های صوری داده و از مسئلة بسیار مهم کیفیت ساخت و ساز، به بهانه ارزان تمام کردن ساختمان، چنین به سادگی عبور می کند.

طبق گفتة وزیر راه و شهرسازی، تاکنون مبلغ 42 هزار میلیارد تومان، برای طرح مسکن مهر هزینه شده است. ولیکن بازخورد این سرمایه گذاری، چیزی جز افسوس نیست.