صفحه شخصی روح ا... آذین   
 
نام و نام خانوادگی: روح ا... آذین
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد معماری - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  دانشجوی دکتری حقوق خصوصی/رئیس هیئت مدیره /طراح،مشاور و مجری پروژه های معماری و مدیریت پروژه/پایه دو طراحی و نظارت
تاریخ عضویت:  1389/01/25
 روزنوشت ها    
 

 فاجعه سد گتوند؛ 10روز پس از افتتاح + عکس بخش عمران

29

سد گتوند پایین‌دست‌ترین سد مخزنی رودخانه کارون است که 10 روز پیش توسط رئیس جمهور افتتاح گردید. این در حالی بود که از دو سال پیش اعتراض‌های رسانه‌ای و کارشناسی مبنی بر وجود معادن نمک در مخزن سد، موجب ایجاد تردید در بهره‌برداری از آن شده بود. این مساله موجب می‌شد آب شیرین کارون پس از تجمع در پشت سد، به صورت آب شور از سد خارج شود. پیامدهای فاجعه‌بار این مساله بر زمین‌های پایین سد آشکار بود. همان زمان سناریوی مربوط به احتمال وجود نمک به مشاور طرح یعنی شرکت دی . اچ . آی دانمارک داده شد.



شرکت دی اچ آی اقدام به نمونه برداری از نمک در اعماق مختلف نمود تا درجه خلوص ومیزان انحلال آن را در آزمایشگاه بدست آورد. نظریه کتبی مشاور که تقدیم آب نیرو شد، حاکی از آن است که آب در سناریوهای مختلف به درجات مختلف شور می شود. ماجرا مطالعات دی اچ آی رسانه ای شد و تاکنون نه از طرف آب نیرو و نه از طرف دی اچ آی تکذیب رسمی یا تلویحی و ضمنی نشده است.

پس از مطالعات مشاور، شرکت راه حلی ارائه کرد: گفتند بین دریاچه سد و کوه نمک، یک دیوار حائل یا پتوی رسی احداث می کنیم که خود مثل یک سد خاکی هسته رسی عمل می کند و مانع از انحلال نمک در آب می شود. نمونه آزمایشگاهی دیوار حائل ساخته شد. به این ترتیب که مصالح بکار رفته در دیوار حائل، در ابعاد آزمایشگاهی کمپکت (فشرده) شد و به مدت 24 ساعت در معرض آب قرار گرفت.

ولی آزمایشها نشان می داد که نمک از دیوار حائل (پتوی رسی) عبور می کند و به مخزن سد وارد می‌شود. مدیران آب نیرو، در این مرحله مدعی بودند که دیوار حائل، کارآمد است و آزمایش، گویا نبوده است پس روند احداث را آغاز کردند. سرانجام تصمیمی گرفتند آبگیری را تا تراز 130 متر انجام دهند. پتوی رسی تا این تراز ساخته شدو ادامه آن نیز در دست احداث بود.

آقای احمدی نژاد رییس جمهور محترم در تاریخ 06/05/90 برای آغاز آبگیری سد به کارگاه آمد و آبگیری آغاز شد. سه روز بعد، آب از پتوی رسی رد شدو نمک های ناحیه زیرین دیوار حائل، در آب حل شد و دیوار حائل، نشست کرد. همانطور که قبلاً آزمایش نمونه آزمایشگاهی دیوار حائل نشان داده بود، نمک های ناحیه زیرین دیوار حائل بصورت یک جاذب قوی عمل کرده و آب را جذب کردند و حل شدند. در نتیجه در تاریخ 08/05/90 ترک های کوچ در دیوار حائل پدیدار شد.

در تاریخ 09/05/90 ترکها تبدیل به حفره های کوچک در کف دیوار شد. در تاریخ 10/05/90 چهار حفره به ابعادی دو برابر یک خودروی سواری در قسمت انتهایی باند دیواره حائل که پیمانکار آن شرکت کیانکار است، پدیدار شد که به سرعت، بصورت سطحی و نه عمقی ترمیم شد.


در تاریخ 11/05/90 دیوار حائل بطور ناگهانی و به ارتفاع 7 متر نشست کرد و حجم حفره ها به ویژه در قسمت ابتدای باند دیوار حائل که پیمانکارش سپاسد می باشد به حدی بود که ماشین آلان سنگین راه سازی نظیر لودر و بولدوزر نیز در معرض خطر سقوط بودند. در نتیجه کارگاه تعطیل و تخلیه شد.

برای دیدن تصاویر روی لینک زیر کلیک کنید

http://www.etedaal.ir/news/9940/default.aspx

دوشنبه 17 مرداد 1390 ساعت 09:33  
 نظرات    
 
نازنین بهشتی 15:01 دوشنبه 17 مرداد 1390
12
 نازنین بهشتی
با این که به حق رای خانمها اعتقادی ندارین، دلیلی وجود نداره که به این روزنوشت خوب و به روزتون رای موافق ندم
مطلب بسیار خوب و آگاه کننده ای بود
ممنون
روح ا... آذین 15:46 دوشنبه 17 مرداد 1390
11
 روح ا... آذین
با تشکر از شما خانم بهشتی.اون موضوعی که می فرمایید در مورد حق رای نسوان مربوط به این موارد نیست.نظر بنده در این مورد صرفا در رابطه با تصمیم گیری های کلان کشور بود.
مجید صابر 08:59 سه شنبه 18 مرداد 1390
14
 مجید صابر
جالب است تمام رسانه هائی که این خبر را اعلام کردند به نوعی مشاور دانمارکی را در درجه اول و سپس پیمانکار و ... رو زیر سوال بردند و هیچ نقدی بر رویدادهایی که در زمان شروع سد رخ داده بود نکردند که این مشاور بدبخت محور سد را در بالادست این کوههای نمک دیده بود که متاسفانه با این فکر که در صورت جابجائی محور به پائیین دست ، حجم مخزن افزایش می یابد محور را جابجا نموده اند.
به نظرم در حال حاضر بجای متهم کردن عوامل دخیل ، این مدل طبیعی و واقعی که آزمایش شده مرجعی برای بررسی آئیین نامه های مربوطه و نیز تعیین صلاحیت مشاوران و پیمانکاران قرار گیرد تا بعدها سر فرصت به پرونده مسببین رسیدگی شود.
محسن نیک 09:01 سه شنبه 18 مرداد 1390
9
 محسن نیک
ممنون از اطلاع رسانی تون
حمید ابراهیمی 11:19 سه شنبه 18 مرداد 1390
15
 حمید ابراهیمی
ممنون جناب آذین از اطلاع رسانی دقیق و کاملتون! فقط یه سوال، میبخشید اسم کوچیک شما مهندسه؟
روح ا... آذین 12:28 سه شنبه 18 مرداد 1390
5
 روح ا... آذین
روح الله آذین
زهرا نقیبی 12:55 سه شنبه 18 مرداد 1390
12
 زهرا نقیبی
خیلی ممنونم از اطلاعات مفیدتون.(ساخت قسمتی از تابلو های پروژه gotvande olia با شرکت ما بود.)
مهدی قنواتیان 13:30 سه شنبه 18 مرداد 1390
9
 مهدی قنواتیان
مرسی
حمید بناپورغفاری 13:46 سه شنبه 18 مرداد 1390
11
 حمید  بناپورغفاری
با تشکر بسیار جالب بودو جای تاسف دارد که کار کارشناسی در کشور ما مخصوصا در پروژه های ملی فدای افتتاح های هول هولکی میشود .
نیما محسون 23:54 سه شنبه 18 مرداد 1390
10
 نیما محسون
متشکر از جنابعالی و متاسف از سوء مدیریت مدیران سیاسی فاقد دانش روز و کارآمد.
مهدی کیومرثی 00:40 چهارشنبه 19 مرداد 1390
6
 مهدی کیومرثی
ممنون
محمد جهانمرد 01:26 چهارشنبه 19 مرداد 1390
9
 محمد جهانمرد
نمی دونم چی بگم این همه هزینه حالا اب شور ببریم پای زمین کشاورزی از طرف دیگر نمی توانیم این کار را انجام ندهیم چون گویا ظرفیت برقش 1000 مگاباتی بود یعنی به اندازه ی نیرو گاه بوشهر نمی دونم
وریا ژولیده 02:25 چهارشنبه 19 مرداد 1390
7
 وریا ژولیده
ممنون از اطلاع رسانی تون
یاسین مرادی 12:45 چهارشنبه 19 مرداد 1390
9
 یاسین مرادی
سلام آقای مهندس با تشکر از مطلبتون ولی لطفا به این مطلب که در پاسخ خبر فوق از خبرگزاری دولت منتشر شده است توجه کنید:

http://dolat.ir/Nsite/FullStory/?Id=204971


مجری طرح سد و نیروگاه گتوندعلیا گفت: با گذشت 12 روز از مرحله نخست آبگیری سد گتوند علیا، هم اکنون کیفیت آب رودخانه کارون در محدوده این سد در مقایسه با گذشته 30 درصد بهبود یافته است.
به گزارش پایگاه اطلاه رسانی دولت به نقل از پایگاه خبری وزارت نیرو، "کریم شیبانی" افزود: با گذشت 12 روز از مرحله نخست آبگیری سد گتوند علیا، هم اکنون 290 میلیون مترمکعب آب در پشت این سد بزرگ ذخیره شده است.
وی با بیان اینکه بهبود کیفیت آب رودخانه کارون در پایین دست سد گتوندعلیا کاملا مشهود است، تصریح کرد: در گذشته EC آب کارون در این منطقه به 1200 هم رسیده بود ولی هم اکنون EC آب به 800 رسیده و در نتیجه کیفیت آب رودخانه کارون در مقایسه با گذشته 30 درصد بهبود یافته است.
مجری طرح سد و نیروگاه گتوندعلیا با رد شایعه های مطرح شده در برخی سایت های خبری در خصوص از بین رفتن پوشش خاکی سازند گچساران نیز اظهار داشت: این پوشش خاکی به منظور پایین آوردن نرخ انحلال برخی مواد قابل حل در آب، بر روی سازند گچساران ایجاد شد و از قبل پیش بینی کرده بودیم که با آغاز عملیات آبگیری به صورت طبیعی تغییر شکل هایی در آن ایجاد می شود.
وی افزود: هرسازه خاکی در تماس با آب تغییر شکل می دهد و تغییر شکل این پوشش خاکی قابل پیش بینی بود در نتیجه از این بابت هیچگونه نگرانی وجود ندارد و این مسئله موضوع غیر مترقبه ای نبوده است.
شیبانی در ادامه یادآور شد: در زمان حاضر تجهیزات و ماشین آلات در دو شیفت کاری و بدون هیچگونه مشکلی در این کارگاه مشغول کار هستند.
مجری طرح سد گتوندعلیا با بیان اینکه پوشش خاکی تاکنون عملکرد خوبی داشته و توانسته است نرخ انحلال را پایین بیاورد، خاطرنشان کرد: هم اکنون کیفیت آب پایین دست کارون و رفتار سازند گچساران در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد و هیچ چیزی خارج از انتظار پیشین ما نبوده است.
سد گتوندعلیا به عنوان بلندترین سد خاکی کشور با ارتفاع 182 متر که در روز 6 مرداد با حضور رئیس جمهوری آبگیری شد، هم اکنون 290 میلیون مترمکعب آب ذخیره دارد و دریاچه ای به طول 50 کیلومتر ایجاد کرده است.
این سد بزرگ ضمن کنترل سیلاب های مخرب رودخانه کارون، آثار خشکسالی را در استان خوزستان به کمترین میزان می رساند.
سد گتوندعلیا پس از سد کرخه دومین مخزن ذخیره آب کشور به شمار می رود و دریاچه این سد نیز می تواند 5/4 میلیارد مترمکعب آب برای مصرف استان خوزستان ذخیره کند ضمن اینکه دریاچه این سد نه تنها بزرگترین دریاچه بر روی رودخانه کارون محسوب می شود بلکه پس از دریاچه سد کرخه، دومین دریاچه بزرگ سدهای کشور است.
طرح سد و نیروگاه گتوندعلیا در استان خوزستان و در پنج کیلومتری شهرستان گتوند واقع شده است.
روح ا... آذین 13:57 چهارشنبه 19 مرداد 1390
7
 روح ا... آذین
بله اما شما به لینک تصاویر هم مراجعه کنید.تصاویر گویاست
جواد عزیزی اجیرلو 17:14 چهارشنبه 19 مرداد 1390
7
 جواد عزیزی اجیرلو
اقا چی شد خارجی ها دارند جو درست میکنند
امین محمد سبزعلیان 02:57 پنجشنبه 20 مرداد 1390
6
 امین محمد سبزعلیان
حالا یک ماه دیگه هم صبر میکنیم ببینیم کی راست میگه
روح ا... آذین 13:44 شنبه 22 مرداد 1390
10
 روح ا... آذین
جهت شفاف سازی.........

تایید ریزش دیوارحائل کوه نمک سد گتوند

کریم شیبانی مجری طرح سد و نیروگاه گتوند علیا، ریزش دیوار حائل کوه نمک 6 میلیون متر مکعبی در مخزن سد گتوند علیا را تأیید کرد.



به گزارش تعامل، از نکات قابل توجه مصاحبه اخیر مجری سد گتوند این است که این مقام مسئول که قبل از آبگیری سد، در کنفرانس های خبری خود از اصطلاح اطمینان بخش «دیوار حائل» استفاده می کرد،
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8909061687
ادبیات خود را عوض کرده و ترجیح داده از اصطلاح حداقلی «پوشش خاکی سازند گچساران» استفاده نماید تا بنوعی ریزش این دیوار حائل را کم اهمیت جلوه دهد. همچنین شیبانی که از نگرانی شدید افکار عمومی خوزستان برای شور شدن آب کارون خبر دارد، در مصاحبه اخیر خود ترجیح داده است به جای نمک از اصطلاح جدید «برخی مواد قابل حل در آب» استفاده نماید!
http://fa.iwpco.ir/Lists/News/DispForm.aspx?ID=687
دو روز پیش نیز رضازاده مدیرعامل شرکت آب نیرو در جدیدترین مصاحبه خود تلاش علاوه بر به زبان نیاوردن واژه نمک، تلاش کرد ادبیات این شرکت را به سطح جدیدی ارتقا دهد بنحوی که حتی از بکارگیری «پوشش رسی سازند گچساران»‌ پرهیز نمود و آن را «پوشش رسی سازند» نامیده بود.
http://fa.iwpco.ir/Lists/News/DispForm.aspx?ID=685
آنچه در ادبیات جدید مدیران شرکت آب نیرو رخ داده را می توان «نمک زدایی در ادبیات یا گفتار درمانی نمکی مدیران وزرات نیرو» نامید که به جای نمک زدایی در واقعیت و ابعاد فنی پروژه» در دستور کار قرار گرفته است.

شیبانی مجری سد گتوند در مصاحبه اخیر خود درباره دیوار حائل کوه نمک در مخزن سد گتوند اظهار داشته است: «این پوشش خاکی به منظور پایین آوردن نرخ انحلال برخی مواد قابل حل در آب، بر روی سازند گچساران ایجاد شد و از قبل پیش بینی کرده بودیم که با آغاز عملیات آبگیری به صورت طبیعی تغییر شکل هایی در آن ایجاد می شود. هرسازه خاکی در تماس با آب تغییر شکل می دهد و تغییر شکل این پوشش خاکی قابل پیش بینی بود در نتیجه از این بابت هیچگونه نگرانی وجود ندارد و این مسئله موضوع غیر مترقبه ای نبوده است».

مجری طرح سد گتوند گفت: پوشش خاکی تاکنون عملکرد خوبی داشته و توانسته نرخ انحلال را پایین بیاورد. هم اکنون کیفیت آب پایین دست کارون و رفتار سازند گچساران در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد و هیچ چیزی خارج از انتظار پیشین ما نبوده است. و همه چیز وضع مناسبی دارد بنحوی که در گذشته EC آب کارون در این منطقه به ۱۲۰۰ هم رسیده بود ولی هم اکنون EC آب به ۸۰۰ رسیده در نتیجه کیفیت آب رودخانه کارون نسبت به گذشته ۳۰ درصد بهبود یافته است».

شیبانی در ادامه یادآور شده است: «در حال حاضر تجهیزات و ماشین آلات در دو شیفت کاری و بدون هیچگونه مشکلی در این کارگاه مشغول کار هستند».

گفتنی است پیش از این گزارش مستندی توسط تعامل نیوزبا عنوان فاجعه در سد گتوند 10 روز پس از افتتاح منتشر شد.

که روابط عمومی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، در تکذیبه خود به طور تلویحی اصل خبر یعنی ریزش دیوار حائل کوه نمک 6 میلیون متر مکعبی در مخزن سد گتوند را تأیید کرد.
روح ا... آذین 13:52 شنبه 22 مرداد 1390
10
 روح ا... آذین
سد گتوند علیا پرهزینه‌ترین سد در دست ساخت ایران

نوع سد:سنگریزه‌ای با هستهٔ رسی

ارتفاع از پی:۱۸0 متر

طول تاج:۷۶۰ متر

عرض در پی:۱۰۷۵ متر

نوع سرریز:اوجی دریچه‌دار با سرسره آبی
و ۴ دریچهٔ قطاعی
تاریخ آغاز ساخت:۱۳۸۲

تاریخ ساخت:در دست ساخت

اطلاعات مخزن
حجم مخزن:۵۰۸۲ میلیون متر مکعب

مساحت حوزه آبریز:۳۲٬۴۲۵ کیلومتر مربع

سد گتوند علیا یکی از بزرگ‌ترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی ایران در دست ساخت می‌باشد. این سد، در فاصله ۳۸۰ کیلومتری از ریزشگاه رودخانه کارون و در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند در استان خوزستان قرار دارد.

سد گتوند، پس از ساخت، دومین مخزن آبی ایران (پس از کرخه) و بزرگ‌ترین مخزن آبی بر روی کارون خواهد شد. این سد در بین سدهای ساخته‌شده و در دست ساخت بر روی کارون، از همه پایین‌دست‌تر قرار دارد.

هدف از احداث سد و نیروگاه گتوند، تأمین بخشی از برق مورد نیاز ایران (۴٬۵۰۰ گیگاوات‌ساعت در سال)، کنترل سیلاب‌های فصلی کارون و نیز تنظیم آب کشاورزی پایین‌دست است. همچنین دریاچهٔ سد، پس از آبگیری می‌تواند به عنوان یک جاذبهٔ گردشگری برای منطقه درآید.

یکی از مهم‌ترین چالش‌های ایجاد شده پیرامون این سد، بحث وجود گنبدها و رگه‌های نمکی در اطراف محل آبگیری سد است که پس از آبگیری سد به زیر آب رفته و ممکن است منجر به شوری بیش از حد آب در پایین‌دست این سد شوند. کارشناسان محیط زیست و نظام مهندسی اعتقاد دارند که نزدیکی معدن نمک به محل سد گتوند علیا، در پروژه مطالعاتی این سد در نظر گرفته نشده‌است. وجود این معدن که در فاصله ۵ کیلومتری سد واقع شده باعث می‌شود که به هنگام آبگیری و تشکیل دریاچه پشت سد، این معدن عظیم نمک که ذخیره نمک آن صدها میلیون تن برآورد شده‌است به کلی به زیر آب دریاچه فرو رفته و این امر شوری آب رودخانه کارون را به بالاترین حد ممکن می‌رساند.[۴] با این حال، مدیر مطالعات طرح سد و نیروگاه گتوند علیا، در این مورد اعلام کرد که رگه‌های موجود نمک با محل ساخت بدنه سد، در حدود ۴٫۵ کیلومتر فاصله داشته و به دلیل دوری زیاد این سازند از محل بدنه سد، هیچ گونه مشکلی در این زمینه وجود ندارد.[۴] همچنین مسؤولان وزارت نیرو، انتقادات کارشناسان محیط زیست در مورد شورشدن کارون را «مغرضانه» اعلام کردند.[۵]

از طرف دیگر، به زیر آب رفتن ۱۰۰ هکتار از زمین‌های مرغوب و حاصلخیز دشت عقیلی و برخی از آثار باستانی و تخریب صدها اصله درخت از دیگر حاشیه‌های پیرامون آبگیری این سد هستند.